Sezon działkowy w pełni. W ogródkach pojawiły się grille, a odpoczynek na łonie natury to kusząca i popularna w całym kraju forma relaksu. Letnie warunki i wakacyjny nastrój wpływają także na ilość i rodzaj odpadów, które trafiają do pojemników. Jak sobie z nimi poradzić?
W części pierwszej materiału (publikacja z 11 czerwca) zaprezentowane zostały przykłady najpopularniejszych odpadów, które powstają podczas rodzinnego grillowania. Nie znaczy to jednak, że temat został wyczerapny. Problematycznych pozostałości po aktywnym wypoczynku na działce lub w ogrodzie jest znacznie więcej.
Jak należy postąpić z opakowaniami po napojach? Plastikowe butelki powinno się wyrzucić do pojemnika na metale i tworzywa sztuczne. Butelki szklane zaś do pojemników na szkło (również gdy butelka jest zbita). Przed wyrzuceniem butelki nie wymagają mycia – wystarczy je tylko opróżnić. Metalowe termosy z kolei trafiają do pojemnika na metale i tworzywa sztuczne. Należy jednak pamiętać, że jeśli taki termos ma szklany wkład, wówczas powinien znaleźć się w kontenerze na odpady zmieszane.
Korzystając z tradycyjnego, metalowego grilla po uczcie trzeba pozbyć się węgla. Gdy już całkowicie wystygnie, powinien zostać wyrzucony do kontenera na odpady zmieszane. Podobnie jest z popiołem. Stary, zużyty bądź zepsuty metalowy grill powinien zostać przekazany do Punktu Selektywnej Zbiórki Odpadów Komunalnych („PSZOK”). To właśnie do PSZOK należy też oddać uszkodzone węże ogrodowe czy stare, gipsowe dekoracyjne figury ogrodowe.
MPO odbiera odpady zielone
Jednak nie tylko grillowanie generuje śmieci. Po pracach ogrodowych także pozostaje wiele odpadów. Będą to przede wszystkim odpady zielone: ścięta trawa, kwiaty, liście, a także rozdrobnione lub pocięte gałęzie. Należy przy tym pamiętać, że frakcja odpadów zielonych nie obejmuje kamieni, popiołu czy ziemi. Przeznaczone do odbioru odpady zielone należy umieścić w workach (najwłaściwsze będą te przezroczyste lub półprzezroczyste) i wystawić w dedykowanych do tego miejscach. Jest to istotne ze względu na zapewnienie śmieciarkom sprawnego dojazdu i znacznie pomaga w szybszej realizacji usługi odbioru. Warszawskie odpady zielone trafiają następnie do Zakładu Unieszkodliwiania Odpadów „Kampinoska”, na terenie którego działają aktualnie dwie instalacje: jedna do zagospodarowania odpadów wielkogabarytowych i druga - do zagospodarowania odpadów zielonych.
Jeśli jednak mamy do wyrzucenia mniejszą ilość odpadków roślinnych, np. kwiaty cięte czy doniczkowe, należy je wynieść do pojemnika na bioodpady. Trzeba przy tym pamiętać, by ziemię z doniczki wyrzucić do odpadów zmieszanych. Podobnie należy postąpić z doniczką – o ile jest ceramiczna. Doniczkę plastikową natomiast należy opróżnić z resztek ziemi i wyrzucić do żółtego kontenera na metale i tworzywa sztuczne.
Harmonogram odbioru odpadów zielonych można znaleźć na stronie Miejskiego Centrum Kontaktu Warszawa 19115: Harmonogramy wywozu odpadów - Warszawa 19115.
Więcej informacji na temat prawidłowej segregacji odpadów: ZASADY SEGREGACJI I ODBIORU ODPADÓW - MPO Warszawa.