(fot. pixabay)
Foliowe torebki, opakowania po jajkach, butelki, słoiki czy problematyczne bioodpady - w pierwszej części materiału o odpadach kuchennych omówiliśmy kilka kłopotliwych przypadków. Temat jest jednak rozległy, więc przyszedł czas na jego kontynuację.
Do odpadów zmieszanych trafić powinny resztki ciast, deserów, sery, czekolada czy cukier. Należy przy tym pamiętać, by w miarę możliwości nie marnować jedzenia, a do kosza wyrzucać tylko te produkty, które nie nadają się już do spożycia. Warto wiedzieć, że nadmiar produktów spożywczych można zawsze oddać do tzw. jadłodzielni, który w Warszawie jest pod dostatkiem.
Aby usprawnić gotowanie sypkich produktów, takich jak ryż czy kasze, producenci coraz częściej pakują odmierzone już porcje obiadowe do plastikowych woreczków. Korzystając z tego ułatwienia należy pamiętać, że taka folia po użyciu nie powinna trafić do żółtego pojemnika, tylko do tego przeznaczonego na odpady zmieszane – została bowiem w trakcie gotowania zanieczyszczona resztkami jedzenia. Podobnie postąpimy z zabrudzonym kartonem po pizzy – brudny i tłusty nie nadaje się już bowiem do segregacji. Do czarnego kontenera na odpady zmieszane powinny też trafić: zużyty papier śniadaniowy, papier do pieczenia, papier po maśle, a także np. papierowo-foliowe opakowanie po przyprawach.
Folię aluminiową, nawet tę z resztkami żywności, wyrzucamy do pojemnika na metale i tworzywa sztuczne. Podobnie postępujemy z opróżnioną plastikową butelką po oliwie czy oleju do smażenia (szklana butelka po oliwie powinna trafić do pojemnika na szkło).
A co ze starymi lub uszkodzonymi naczyniami? Wbrew pozorom szklanki, kieliszki czy naczynia wykonane ze szkła żaroodpornego nie są poddawane recyklingowi, należy je więc wyrzucić do czarnego pojemnika na odpady zmieszane. Recykling obejmuje wyłącznie szkło opakowaniowe (do którego należą przede wszystkim butelki i słoiki), które ma inny skład chemiczny i inną temperaturę topnienia niż szkło stołowe oraz żaroodporne. Z kolei garnki emaliowane oraz stalowe, a także blachę do pieczenia, należy wyrzucić do żółtego pojemnika na metale i tworzywa sztuczne. Patelnia powinna zaś trafić do pojemnika na odpady zmieszane.
Więcej informacji na temat prawidłowej segregacji odpadów można znaleźć tutaj: